Szabás Község Hivatalos Weboldala

Hirdetmény

Kutak bejelentésével kapcsolatban

Tájékoztatom Szabás község lakosságát, hogy az Országos Vízügyi Igazgatási Szerv elkészítette az 1995. évi LVII. törvény és a 319/2023. (VII.17.) Kormány rendelet rendelkezései szerint vízkészletvédelmi országtérképet, amely meghatározza vízkészletvédelmi szempontból kockázatos és kockázatmentes területeket.

A vízkészletvédelmi országtérkép szerint Szabás KOCKÁZATMENTES TERÜLET!

A 2024. január 1. előtt létesített, 50 méternél nem mélyebb háztartási és mezőgazdasági öntöző kutakat nem kell bejelenteni, üzemeltetésükhöz nem kell vízjogi engedély a kockázatmentes és a kockázatos területeken SEM.

Az 50 métert meghaladó kutakra vízjogi engedélyt kell kérni a Nemzeti Földügyi Központtól (NFK), illetve a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

2024. január 1. után:

Háztartási vízigényt biztosító kutak tekintetében a kockázatmentes területeken az 50 méter mélységet meg nem haladó kutak létesítése esetében nem kell bejelenteni, az 50 métert meghaladó kút esetében vízjogi engedélyt kell a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Mezőgazdasági öntözési célú kutak tekintetében a kockázatmentes területeken az 50 méter mélységet meg nem haladó kutak létesítése esetében előzetesen be kell jelenteni az NFK-hoz, 50 métert meghaladó kút esetében vízjogi engedély kell az NFK-tól.

Kutas, 2023. november 22.

                                                                                               dr. Kovács Edina

       aljegyző